Εκτύπωση γρήγορα και εύκολα
-Επικοινωνήστε μαζί μας και ρωτήστε μας (η ασφαλέστερη μέθοδος!).
-Για γρήγορη εξυπηρέτηση προτιμήστε αρχεία PDF για τα διανυσματικά σας και TIFF για τις εικόνες σας.
-Ετοιμάστε τα αρχεία σας για εκτύπωση, δώστε τους το σωστό μέγεθος, ανάλυση κλπ.
-Στα TIFF και PSD αρχεία σας μην διατηρείτε πολλά επίπεδα “layer” με αποτέλεσμα το αρχείο σας να είναι μεγάλο και δύσχρηστο πχ σε Photoshop κάντε flatten image.
-Μην χρησιμοποιείτε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου (πχ Word) για να εκτυπώνετε φωτογραφίες ή για να εκτυπώνετε μεγέθη μεγαλύτερα από Α3.
-Όταν αποθηκεύετε ένα αρχείο προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε προηγούμενη έκδοση του προγράμματος ώστε να μεγιστοποιήσετε τη συμβατότητα του.
– Αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε κάτι από εξειδικευμένο πρόγραμμα που είναι πολύ πιθανόν να μην έχουμε μετατρέψτε το σε PDF
-Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να εκτυπώνετε σωστά γρήγορα και εύκολα παντού…!
Η Σωστή Ανάλυση
-Φροντίστε οι εικόνες – φωτογραφίες σας να έχουν επαρκή ανάλυση (τουλάχιστον 150dpi στη φυσική τους διάσταση).
-Εάν οι εικόνες έχουν και τυπογραφία (γραμματάκια) χρειάζεστε τουλάχιστον 300dpi στη φυσική τους διάσταση.
-Αν το αρχείο εικόνας έχει δημιουργηθεί με διανυσματικό σχεδιασμό διατηρήστε το έτσι (εξαγωγή σε PDF, EPS ή και ανοιχτό αρχείο πχ AI, CDR, DWG κλπ).
-Αν έχετε χρησιμοποιήσει το Photoshop για να γράψετε κείμενο, δημιουργήστε PDF έχοντας ενεργά τα layer με το κείμενό σας (file/automate/pdf presentation).
-Μην χρησιμοποιείτε συμπίεση jpg.
-Πριν ξεκινήσετε την χρονοβόρα διαδικασία δημιουργίας μιας εργασίας που θα καταλήξει να εκτυπωθεί φροντίστε για το σωστό αποτέλεσμα επιλέγοντας την σωστή ανάλυση, αν δεν είστε σίγουροι επικοινωνήστε μαζί μας.
Προβλήματα Γραμματοσειράς
-Μετατρέψτε τα αρχεία σας σε PDF στο σύστημα που τα δημιουργήσατε (και δεν χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω).
-Στα διανυσματικά προγράμματα μετατρέψτε τις γραμματοσειρές σας σε γραφικά “vector” πχ Corel Draw: edit > select all > text και μετα arrange > convert to curves, Adobe Illustrator: select > object > text objects και μετά type > create outlines (προσοχή καθώς με αυτή τη διαδικασία ακυρώνονται και οι οδηγίες εκτύπωσης που ακολουθούν την κάθε γραμματοσειρά δημιουργόντας προβλήματα στην εκτύπωση γραμμάτων με λίγες στιγμές).
-Στα προγράμματα κειμένου πχ Word προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε κοινές γραμματοσειρές (Arial, Times New Roman, κτλ),αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ιδιέταιρη γραμματοσειρα φροντίστε να την φέρετε μαζί με το αρχείο σας. Προσοχή αν χρησιμοποιηθεί διαφορετική γραμματοσειρά στο κείμενό σας επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα που ανοίξατε το αρχείο σας θα αλλάξει και η σελιδοποίηση.
-Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε ειδικά σύμβολα που προσφέρουν διάφορες γραμματοσειρές, ανταυτού προτιμήστε clipart ή την εισαγωγή κάποιας εικόνας.
Μεγέθυνση Εικόνας
-Προτιμήστε τις εικόνες-φωτογραφίες σας που έχουν το πιο καθαρό θέμα “net” και όχι τις θολές ή τις “κουνημένες”.
-Όσο μεγαλύτερο είναι το πρωτότυπο και όσο μεγαλύτερη η απόσταση ανάρτησης της εκτύπωσης από τον παρατηρητή τόσο μεγαλύτερη μπορεί να γίνει και η μεγέθυνση.
-Διαλέξτε πρωτότυπα με καλή ποιότητα εκτύπωσης (πχ μία μεγέθυνση από φωτογραφία περιοδικού θα έχει πολύ καλύτερη απόδοση απ’ ότι μία από φωτογραφία εφημερίδας).
-Μην σκανάρετε τα πρωτότυπά σας, θα το αναλάβουμε εμείς χωρίς χρέωση.
Σωστά Χρώματα
-Μην πιστεύετε πάντα ότι δείχνει η οθόνη σας, πιστέψτε όμως αυτό που δείχνουν οι τιμές των χρωμάτων γιατί αυτά τα χρώματα θα εκτυπωθούν.
-Ένας καλός τρόπος να ξέρετε τί θα εκτυπώσετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο σε αντιπαράθεση με μια εκτύπωση του που εμπιστεύεστε ως προς την απόδοση και να ρυθμίσετε την οθόνη σας ώστε να έχετε την ίδια απόδοση χρωμάτων με την εκτύπωση.
-Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από τα ειδικά προγράμματα που κυκλοφορούν για αυτό το σκοπό (πχ Adobe Gamma) και να δημιουργήσετε ένα “icc Profile” που να εφαρμόζει το λειτουργικό στην οθόνη σας.
-CMYK ή RGB; Με το CMYK θα είστε πάντα ασφαλείς προτιμήστε RGB αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε ψηφιακά με εκτύπωση προβολής σε κάποιο φωτογραφείο, να κάνετε παρουσίαση επί οθόνης, προβολή ή να δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο. Ακόμα καλύτερα, ρωτήστε μας καθώς πολλές εκτυπώσεις που γίνονται στο Spot έχουν μεγαλύτερο χρωματικό εύρος από τις κοινές τυπογραφικές εργασίες
Έντυπο – Βιβλιοδεσία
-Εάν σκοπεύετε να δέσετε το έντυπό σας σε κάποιο καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο, ρωτήστε πρώτα τον βιβλιοδέτη και μετά ξεκινήστε να σχεδιάζετε.
Για βιβλιοδεσία με σπιράλ μην ξεχνάτε να δώσετε 5mm περιθώριο για το τρύπημα.
-Εάν σκοπεύετε να δέσετε το έντυπο με καρφίτσα (συνδετήρας στη ράχη) φροντίστε να κάνετε την σελιδοποίηση με γνώμονα την δομή της εκτύπωσης και όχι του εντύπου, εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα σελιδοποίησης (Quark, InD) ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες.
–IN DESIGN για δέσιμο καρφίτσας, οδηγίες για την εξαγωγή του PDF.
-Σχεδιάστε ανάλογα με το μέγεθος της σελίδας που θα εκτυπώσετε και προσθέστε μία σελίδα με το πλαίσιο στο οποίο θέλετε να κοπεί το έντυπό σας (παράδειγμα εντύπου Α4 με ψηφιακή εκτύπωση για λίγα αντίτυπα και ξάκρισμα).
-Προσοχή, το Spot δεν εκτυπώνει ανοιχτά αρχεία InDesign – Quark, θα χρειαστεί να εξάγετε σε PDF για να σας εξυπηρετήσουμε .
Πως Φτιάχνω PDF
-Τα περισσότερα προβλήματα που θα συναντήσετε σε μεταφορά αρχείων προς εκτύπωση έχουν να κάνουν με ασυμβατότητες προγραμμάτων ή γραμματοσειρών και μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με μια μετατροπή σε PDF.
-“Κατεβάστε” κάποιο πρόγραμμα εκτύπωσης σε PDF πχ primoPDF (θα το βρείτε εδώ).
-Εγκαταστήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
-Το πρόγραμμα στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα εγκαταστήσει στο σύστημά σας έναν καινούριο εκτυπωτή τον PrimoPDF.
-Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα με το οποίο έχετε δημιουργήσει το έντυπό σας και επιλέξτε να το εκτυπώσετε.
-Στις επιλογές εκτύπωσης επιλέξτε για εκτυπωτή τον PrimoPDF, φροντίστε για το σωστό μέγεθος σελίδας και όποιες άλλες παραμέτρους επιθυμείτε και ολοκληρώστε την εκτύπωση.
-Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο όπου το πρόγραμμα θα σας ρωτήσει το είδος του PDF που θέλετε να δημιουργήσετε, επιλέξτε “print” και κατόπιν “create PDF”
-Επιλέξτε πού θα αποθηκεύσετε το αρχείο σας και το PDF σας είναι έτοιμο!
Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
-Δημιουργήστε το δικό σας plot style και φέρτε μας το αρχείο CTB ώστε να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα της εκτύπωσης.
-Φέρτε μαζί σας τα αρχεία εικόνας που έχετε εισάγει στο σχέδιό σας.
-Εγκαταστήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
-Εαν έχετε χρησιμοποιήσει κάποια “εξωτική” γραμματοσειρά μην ξεχάσετε να την συμπεριλάβετε στα αρχεία σας.
-Εαν χρειάζεστε συγκεκριμένο μέγεθος εκτύπωσης φροντίστε να σχεδιάσετε το απαραίτητο περίγραμμα στο οποίο και θα γίνει η κοπή της.
-Σε περίπτωση σχεδιασμού παρουσίασης που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε Photoshop σχεδιάστε τα αρχεία σας εξαρχής σε ανάλυση τουλάχιστον 300dpi αν θέλετε λεπτομερή απόδοση, διαφορετικά για δική σας ευκολία όσο και του υπολογιστή που εργάζεστε προτιμήστε κάποιο πρόγραμμα σχεδιασμού vector (Illustrator, CorelDraw).
-Για τα ασπρόμαυρα σχέδιά σας μέχρι Α0 και για ταχύτερη εξυπηρέτηση δημιουργήστε αρχεία PLT (Οδηγίες μετατροπής σε PLT).
Αφίσσες Συνεδρίου
-Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που σας έχουν αποσταλεί.
-Φέρτε μας το κείμενο και το υπόλοιπο υλικό σας σε ψηφιακή μορφή και αφήστε μας να φιλοτεχνήσουμε το Poster σας σύμφωνα με τις οδηγίες σας.
-Έχετε Office; μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα το Poster σας χωρίς γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων (draw, illustrator κλπ) χρησιμοποιώντας το FrontPage ή το Publisher, 1) δηλώστε το μέγεθος του Poster σύμφωνα με τις οδηγίες , 2) εισάγετε τα κείμενά σας , 3) εισάγετε τις φωτογραφίες σας , 4) στείλτε μας το αρχείο με e-mail και περάστε να πάρετε το Poster σας εκτυπωμένο!.
-Προσοχή! Για το “Microsoft Powerpoint”, μην χρησιμοποιήσετε ειδικά εφέ όπως image transparency, bevel, drοp shadow κλπ, ή καλύτερα μην χρησιμοποιήσετε καθόλου το Powerpoint μιας και είναι πρόγραμμα εξειδικευμένο για παρουσίαση και όχι για εκτύπωση.